Multitalentet Richard Samuel Attenborough dør 90 år gammel

En sjarmerende liten millionær i Jurassic Park, en soldatfange i kultklassikeren The Great Escape, og ikke minst, regissør og produsent i storfilmen Ghandi fra 1983. En imponerende karriere fra en likeså imponerende mann.

Til The Mirror, uttaler blant annet storinger som Steven Spielberg seg varmt om sin venn og tidligere kollega «Dickie.» – Jeg står i en endeløs rekke av mennesker som fullstendig beundret mannen, sier Spielberg, som jobbet med Attenborough i Jurassic Park fra 1993. – Han var lidenskapelig for absolutt alt: familie, venner, land, karriere.

Et stort hjerte

Men det fantes også en helt annen side ved den den store briten. Kanskje viktigere – i hvert fall ettersom han ble eldre – enn all talentet han pøste utover filmindustrien. Richard Attenborough var en aktiv forkjemper for flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant annet UNICEF. Her var han en velkjent Ambassadør, som flere ganger fikk tillit av organisasjonen til å holde viktige taler for å fremme den gode sak. Rett i etterkant av den suksessrike filmen Ghandi fra 1982, ble han kåret til vinner av Martin Luther Jr fredspris. Det hadde tatt 20 år å planlegge og virkeliggjøre filmen som til slutt vant hele 8 oscarstatuetter, blant annet for beste regi. Store deler av pengeinnkomsten fra filmen ble donert bort til diverse humanitære organisasjoner.

Stor personlig sorg

– Jeg kan ikke fordra å se de tomme plassene ved middagsbordet, uttalte Attenborough seg i et åpenhjertig intervju til den engelske avisen Mail online i 2007, tre år etter at Tsunamien i Thailand hadde tatt livet av datteren Jane på 49 og barnebarnet Lucy på 15.  – Jeg forstår smerten forbundet med å miste ens nære. Familien var alltid en slags bærebjelke for vår eksistens. Det pleide å være 16 stykker av oss rund julebordet. Nå er det ikke det lenger. Vi pleide i tillegg å gjøre enormt mye ut av julefeiringene. Da barna var små, pleide jeg å kle meg ut som julenissen. Alle forsto det som en spøk, men de elsket det. Jeg og min kone har fortsatt ikke kunnet takle dette emosjonelt, så i år reiser vi for oss selv til Skottland, hvor vi kan omfavne sorgen og snakke i fred om våre følelser.

Vil bli savnet

Sorgmeldingene og attributtene er mange. – En av de største noensinne innenfor film, uttalte den britiske statsministeren David Cameron seg til diverse medier. Filmskaper og nær venn, Lord Puttnam: – Dette var helt enkelt en utrolig mann som – hvis man setter sammen alt – det er vanskelig å begripe seg på i forhold til hvor mye han faktisk gjorde for sitt land. Lord Attenboroughs plass i listen til Who’s who, viser til over 30 forskjellige organisasjoner hvor han fungerte som blant annet President, styremedlem, rådgiver og kreativ direktør. Han var utvilsomt en lidenskapelig, unik og altomfattende mann som virkelig holdt på til siste slutt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s